Een geschiedenis van pershuizen in Brussel

Huis van de Journalist - Zennestraat Het pand van het Huis van de Journalist, dat uit 1920 dateert, was aanvankelijk een brouwerij en later een bedrijf voor onderhoud van industriële machines. De voorgevel en inkomhal zijn in (gerestaureerde) art deco. De totale oppervlakte van het huis, 1250 vierkante meter, is verdeeld over vier niveaus. Het is als journalistenhuis in gebruik genomen in de tweede helft van 2012.

De journalistenverenigingen zijn, vóór ze zich in dit huis hebben gevestigd, wel eens vaker verhuisd : van de Schildknaapstraat, via de Karel de Grotelaan en de Steenkoolkaai, naar de Residence Palace aan de Wetstraat.

Download de volledige historiek (PDF)

Bron : brochure uitgegeven bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB), oktober 2011

De JAM

De Journalisten Auteursmaatschappij, op initiatief van de AVBB opgericht in 1995, was aanvankelijk samen met de VVJ en de AJP gehuisvest aan de Steenkoolkaai en nadien in de Residence Palace aan de Wetstraat. Gedurende enkele jaren was de JAM vervolgens gevestigd in een statig pand aan de Roger Vandendriesschelaan in Sint-Pieters-Woluwe.